Guiden för en lyckad skidsäsong i St Anton

Funderar du på att säsonga i Alperna, men vet inte riktigt var du ska börja? Kanske har du andra frågor som du inte hittar svaret på. Jag hade samma problem förra året, vilket gjorde att det var svårt att planera säsongen. Det fick mig att skriva den här guiden. Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter och tips om hur du ska planera och förbereda dig för din säsong – med allt från boende, jobb och budget till fest och skidåkning, för att du ska få en oförglömlig skidsäsong!

Innehållsförteckning

    Boende

    Antagligen det viktigaste att tänka på inför din säsong. Tidigare kunde man åka ner och lösa boendet på plats, men riktigt så enkelt är det inte idag. Jag skulle definitivt rekommendera att ha boendet fixat innan du kommer ned. Att bo på hotell eller liknande tills du hittat något är väldigt dyrt, och det kan vara svårt att hitta boende precis vid säsongsstarten. Det är bättre om du har ett boende när du kommer ner. Trivs du inte kan du byta boende när du är på plats. Jag känner till flera som gjorde det under min säsong utan problem!

    När ska man leta boende?

    Jag skulle rekommendera att börja leta boende så tidigt som möjligt, det vill säga redan i april eller maj när föregående säsong avslutas. Då har man dels tid att utforska vad som finns och vad det kostar. Det är även då som de flesta boenden är lediga. Mot hösten och närmare vintern försvinner många boenden och det blir svårare och svårare att hitta riktigt bra ställen, även om det såklart kan gå. Jag vet många som lyckades få riktigt bra och billiga nästan precis innan säsongen börjat. Men då måste man ha en del tur också. Generellt är tidigare bättre!

    Hur får man boende genom jobbet?

    För att få boende från jobbet brukar två saker krävas: Du behöver oftast vara nere senast i mitten av december eftersom de vill ha personalen redo innan säsongen börjar. Dessutom  behöver du vara beredd på att jobba 5–6 dagar i veckan, beroende på jobb. Generellt kan man räkna med sex dagar i veckan för arbete på restaurang, bar och hotell, och 5 dagar i veckan för arbete i butik. Det finns självklart undantag, men detta är vad jag skulle utgå ifrån. Tidigare år har man kunnat åka ner till Alperna och räkna med att arbetsgivaren skulle ordna med boende, men numera är det inte lika lätt och man riskerar i så fall att stå utan boende, så min rekommendation är att lösa boendefrågan innan. 

    Fördelarna med att få boendet genom jobbet är att du sparar otroligt mycket på att inte behöva lägga pengar på det (oftast nästan 1/2 av utgifterna) och du bor oftast väldigt centralt. Däremot är det inte alltid superkul att behöva jobba så mycket. Speciellt inte under din första säsong! Dessutom är möjligheten att byta jobb också väldigt restriktiv eftersom du då också behöver hitta nytt boende.

    Var ska man bo?

    Var man bör bo är ganska viktigt. Området kan delas upp i följande delar: Centrum, Nasserein, Mosserkreuzområdet (väst om centrum; se kartan), St Jakob, Pettneu och sen övriga delar.

    Om man bara är här för skidåkningen så spelar det inte superstor roll var man bor. Jag skulle rekommendera att bo i St Jakob, Pettneu eller någon annan närliggande by med bra transfer kommunalt till St Anton. Anledningen är att det kostar väldigt mycket mindre att bo där och möjligheten att få större och modernare lägenheter är mycket större. Dessutom går bussarna därifrån till St Anton snabbt och relativt ofta, speciellt under dagen. Problemet om man också vill resa hit för att festa är att man är rätt avsides och det blir krångligare att komma in till byn (och hem). Man behöver matcha bussar eller ta taxi, vilket kostar en del och man blir inte lika flexibel som om man bor så man kan gå hem. Det gör att man inte kan vara riktigt lika spontan, vilket kan vara lite trist. De som bott där hävdar dock att det inte är så farligt. För de som också är här och festar skulle jag framförallt rekommendera centrum, Nasserein och Mooserkreuz. Från alla dessa ställen kan man alltid gå in till byn, även om backen upp till Mooserkreuz inte ska underskattas!

    Lila: Mooserkreuzområdet, Grön: Centrum, Röd: Nasserein, Gul: St Jakob, Blå: Pettneu
    Hur hittar man boende?

    Det finns flera olika sätt att hitta boende. Ett sätt är att skriva till info@stantonamarlberg.com och fråga om ”Seasonal accommodation.” De har en lista med hyresvärdar som hyr ut för hela säsongen. Jag har dock för mig att de var rätt dyra.

    Man kan också själv skriva direkt till hyresvärdar. På kartor eller google maps kan man hitta ställen som heter ”Haus ____”. Hittar man kontaktuppgifter till dessa kan man fråga om de hyr ut för hela säsongen. Här kan man hitta riktigt bra och billiga lägenheter. Det kräver lite extra tid men kan definitivt vara värt det.

    Det kan också vara till hjälp att höra med kompisar eller familj som varit där tidigare som kanske har kontakter där nere sedan tidigare. Det kan man komma väldigt långt med!

    Ett sätt jag inte hört om alls, men som jag tror kan vara värt att pröva. är att skriva till hyresvärdar på Airbnb och fråga om de skulle kunna tänka sig att hyra ut för en hel säsong. Det är ju mindre jobb än att hyra ut vecka för vecka. Se bara till att ni framstår som bra och anständiga. Säsongare har generellt inte så bra rykte bland österrikarna så jag tror det är viktigt att på något vis motbevisa deras fördomar om er för att lyckas få de bättre boendena. Det gäller dock oavsett både när ni söker jobb och boende.

    Det kanske absolut vanligaste, framför allt bland nya säsongare, är att skriva i någon av de många facebookgrupperna som finns kring St Anton och att säsonga i alperna. Där kan man fråga om andra personer har platser kvar i deras boenden eller om någon har kontakt till en husvärd. Ofta är det även så att personer som har boende med sängplatser över skriver det i säsongargrupper för att fylla upp de. Det är ofta väldigt hög efterfrågan på de då så det gäller att vara snabb och att visa att man skulle vara en bra rumskamrat.

    Vad kostar boendet?

    Kostnaden för boende en hel säsong varierar enormt. Det billigaste jag hört om var 16000kr för en person för hela säsongen – en helt okej lägenhet i Pettneu. Generellt brukar det kosta kring 350000-450000kr per person och uppåt 45000–60000 kr närmare centrum och för de bättre lägenheter i Mooserkruez. Har man kontakter eller kollar runt mycket kan man hitta billigare lägenheter med bra lägen. Mycket betoning på bra kontakter!

    Fuckhouse – Arlbergstrasse 4

    Jag hamnade då i boendet som av alla i byn benämns som Fuckhouse. Det är ett kollektiv med totalt 60 sängplatser, inklusive fyra lägenheter som har eget kök, badrum etc.

    Boendet hade sina plus och minus. Först och främst var det alldeles för dyrt med tanke på kvalitén på boende. Jag vet dock att det finns möjlighet att övertyga hyresvärden att få billigare om det är nära säsongsstart och om det finns platser kvar. Dessutom var köket på ovanvåningen fruktansvärt dåligt: 20 personer delar på ett sju kvadratmeter stort kök, vilket  inkluderar plats för kyl, köksbänkar och matbord. Sedan får det plats fem personer kring matbordet, och då är det knappt möjligt att laga mat. Boendet är dessutom ganska nedgånget på många ställen och det finns mögel i en del rum. Husnissarna är också riktigt strikta (i alla fall den här säsongen) angående musik på kvällar och nätter. Dessutom har jag hört av andra som bott i Fuckhouse tidigare och av husnissarna att husvärden använder gamla skador, dålig städning och liknande för att inte behöva ge tillbaka depositionen. Detta har jag personligen inte haft någon erfarenhet av och de flesta fick tillbaka nästan hela depositionen.

    Sammanfattningsvis tycker jag dock det varit grymt kul att bo där. Man lär känna folk väldigt mycket bättre när man bor tillsammans på det sättet. Man umgås konstant och man är aldrig ensam (på gott och ont). Oavsett om man bara vill ha en lugn kväll och titta film eller om man vill ut och festa så finns det alltid någon som är med på det ena eller det andra.

    Var i Fuckhouse ska man bo?

    I min mening så finns det egentligen bara en våning som är acceptabel och det är källarvåningen. Det bor minst antal människor där, det är störst kök med alla vitvaror som borde finnas och där finns flest badrum. De har också det bästa stället att sitta att äta och hänga på. Lägenheterna i Fuckhouse är också rätt bra och det skulle jag också kunna rekommendera. Anledningen till att jag inte kan rekommendera mellan- eller toppvåningen är framför allt köket. Toppvåningens kök har jag redan berättat om, men mittenvåningens kök är ganska snarlik. Köket är dock större men är i entrén, vilket gör att det cirkulerar människor där konstant.

    Hur kommer man kontakt med husvärden till Fuckhouse/Arlbergstrasse 4?

    Jag var personligen inte den som var i kontakt med husvärden men man kan skriva till honom på Facebook Messenger där han heter ”Adrian Weisweiller”. Han har även en hemsida med bilder på boendet, regler, årets pris samt vilka rum som är lediga. Hemsidan hittar ni här!

    Var det värt det?

    I slutändan skulle jag definitivt säga att det var värt det. Jag har träffat otroligt många människor som jag inte skulle ha träffat och lärt känna som jag gjorde om det inte vore för hur jag bodde. Och även om köket var dåligt så gick det ändå. I slutändan hade jag riktigt roligt med fantastiska människor. Man behöver bara sänka sin lägsta nivå för hur man bor ett par steg och ta det som det är. Jag måste dock tillägga att för de flesta, mig inkluderat, är det en engångsupplevelse att bo där och skulle jag komma tillbaka skulle jag bo med samma människor någon annanstans!

    Halvvägs igenom ”Run of fame” med en del av de som bodde i Fuckhouse.

    Jobb

    Jobba under säsongen är perfekt av flera anledningar. Du behöver inte spara ihop lika mycket pengar, du får någon slags struktur på dagarna och kanske viktigast av allt – du lär känna ännu fler personer!

    Vilket jobb är bäst?

    Det finns mängder av jobb att söka i St Anton, beroende på vad man är ute efter. Det finns framför allt fyra slags ställen att jobba på: Barer, restauranger, hotell och butiker. Innan man börjar söka så bör man först ställa sig lite frågor om vad för slags säsong man är ute efter.

    Är skidåkningen det enda du är nere för? Då skulle jag rekommendera ett jobb på restaurang eller bar. Försök hitta ett jobb där arbetstiderna är från 15.00 och framåt. Samma skulle jag även säga om man vill ha stort fokus på skidåkning men också vill festa. Är det spritbummare du vill vara spelar det inte så stor roll var du jobbar. Du kan ju välja och anpassa dig efter jobbet om du ska gå på afterski eller vanlig klubb. På butik brukar arbetstiderna vara ungefär 09:00-19:00. Det gör att man är rätt fri att gå ut alla kvällar, men man missar tyvärr afterskin. Samma gäller oftast på restauranger och afterski-jobb eftersom man börjar kring 12–18 och slutar kring 18:00-24:00. Jobbar man i en bar missar man tyvärr utgångarna, men man kan vara med på afterskin istället. Dessutom är det en hel del festande under jobbet när man jobbar i bar och många gånger kan det vara efterfester för bar- och restaurangjobbarna när klubben stängt. Hotelljobben varierar mycket beroende på vilken roll du har. Det kan vara alltifrån 6–12 till 18–22 och allt däremellan. Slutligen kan man också vara reseledare men det är något jag rekommenderar att avstå ifrån eftersom de måste vara redo för jobb hela tiden. De har också mycket mer ansvar, lönen är ofta dålig och de har inte så mycket ledigt. Däremot brukar de alltid få boende gratis, vilket är en enorm fördel om man inte vill spendera för mycket. Samma gäller för de flesta jobb om du jobbar heltid. Oavsett vilket jobb du har kommer du ju alltid ha någon dag ledig, och skulle det vara så att du tycker att du jobbar för mycket kan du ju alltid fråga om du kan ändra arbetstid eller sluta/byta jobb.

    Kom ihåg att det kan vara svårt att få exakt det jobb man vill ha. De flesta mer eftertraktade och välbetalda jobben är redan upptagna av lokala och återkommande säsongare som har mer kontakter och erfarenhet. Får man möjlighet att börja jobba någonstans skulle jag i nästan i alla fall tacka ja. Man kan ju alltid byta om det blir fel.

    Exempel på jobb:
    Restaurang & AfterskiHotellBarButikÖvriga
    BartenderBartenderBartenderButiksbiträdeChalethost
    BarbackDiskareBarbackKassabiträdeReseledare
    DiskareKockDiskareSkiduthyrareSkidskole-lärare
    DJReceptionistDJSkiddepå
    KockRunnerStädare
    RunnerServitörVakt
    StädareStädare
    Servitör
    Vakt
    Fördelar och Nackdelar med de olika jobben
    Typ av JobbFördelarNackdelar
    Bar– Ledig under dagen för att åka skidor
    – Kan finnas möjlighet till dricks
    – Billigare dricka på utekvällar
    – Kan hinna after-ski
    – Jobbar medan alla är ute och festar
    – Konstig dygnsrytm
    – Många barer har sex dagar i veckan som standard på heltid
    – En del kräver att man kan tyska
    Restauranger & After-Ski– Börjar inte supertidigt eller slutar inte super sent
    – Möjlighet till dricks
    – Kan bli att man varken får tid att åka skidor eller en riktig utgång
    – Missar After-Ski
    – Oftast är heltid sex dagar i veckan som standard
    Butik– Jobbar ”vanliga” tider
    – Rabatt på butiken (ex skidutrustning)
    – Alltid ledig på kvällarna
    – Heltid är fem dagar i veckan som standard
    – Man kan inte åka lika mycket skidor eller välja vilka dagar man vill åka på
    – Ingen dricks
    – Mycket dötid
    Hotell– Enklare att få boende med jobbet
    – Många gratismåltider
    – Oftast städning; bra bakisjobb
    – Kan vara väldigt tidiga morgonar
    – Lite/Ingen dricks
    Reseledare & Chalet host– Boende inkluderat som standard
    – Många/alla måltider gratis
    – Ger mycket erfarenhet av organiserande och ansvarstagande
    – Man kan få åka skidor under jobbet
    – Jobbar många (5-6) dagar i veckan
    – Måste alltid vara redo om någon gäst ringer
    – Dåligt betalt
    – Kräver ofta utbildning (reseledare)
    När ska man söka?

    Min uppfattning är att de flesta ställen börjar söka runt sommaren, och det är då det enligt mig är bästa tillfället att söka jobb och boende om man vill ha mer att välja bland. Många har dock mycket återkommande säsongare, vilket gör att de ”bättre” positionerna är reserverade för dem. Många får jobb under hösten, men ju närmare vintern kommer desto fler jobb är tagna. Nästa tillfälle när många söker är i början av säsongen. Kring 1-20:e december, när alla börjar komma ned, fylls många av de extra positionerna som inte är fulltid och där boendet inte är inkluderat. Det är också under denna tid eller ännu tidigare som de flesta arbetsgivare vill att man ska komma ned om man fått jobb innan säsongen började. Sedan kommer det alltid gå att få jobb oavsett när du kommer ned. Många byter jobb eller slutar, vilket gör att det finns ställen som söker personal hela tiden. Man lär också känna andra som jobbar som kan rekommendera dig. Om man inte har jobb när man kommer ned kan jag rekommendera att direkt försöka få ett jobb för att ha det avklarat. En del som kommer ner väntar flera veckor innan de söker, vilket kan gör att man fortsätter skjuta på det.

    Hur söker man?

    Om man väl är nere är det absolut bästa och snabbaste sättet att få jobb att bara gå längst med huvudgatan och lämna ut CV:n på alla ställen som man kan tänka sig jobba på (var inte för petig!). Man kan skriva ut sitt CV på ”Tourismusverband” i byn. Sedan lägger också många ställen ut jobbannonser på facebook och då framförallt på ”St Anton Jobs”. Där läggs det ut jobbannonser under hela säsongen, även inför säsongen. Det går också att ringa eller maila direkt till de jobb man är intresserad av, men det skulle jag bara rekommendera när du söker hemifrån innan du åkt ner. Det är alltid enklare att bli anställd om de ser att du är där och vet att du kan börja jobba direkt.

    Vissa jobb, exempelvis reseledare och skidlärare, söker man genom företagets hemsida. Det krävs oftast att man söker dessa innan säsongen eftersom man behöver en utbildning.

    Vad kan man räkna med för lön?

    Butiksjobb brukar ge ungefär 10–13€ i timman, resterande ger ungefär mellan 8–10€ i timman. Vissa av dessa jobb ger dessutom dricks, vilket kan väga upp lönen. Lönerna som är utskrivna och som arbetsgivaren meddelar er är efter skatt och med sjukförsäkring inkluderat, vilket är standard i Österrike. Jag vet också att man kan jobba svart på några ställen. Där har jag hört att man kan tjäna 20€ i timman kontant direkt i handen. Då har man dock ingen sjukförsäkring och man kommer inte kunna få pengar tillbaka från liftkortet i slutet av säsongen. Det brukar dock inte vara många timmar i veckan på dessa jobb. Tänk också på att om du jobbar tillräckligt många timmar (oftast 40+) brukar man kunna få boende helt gratis vilket gör att du sparar många tiotusentals kronor, samtidigt som du också oftast bor väldigt centralt.

    Utrustning och packning

    Något som kan kännas krångligt är vad man ska packa, hur man ska packa och vad man inte bör packa. Tar man med för lite grejer måste man köpa massa kläder och utrustning där nere, vilket kan vara väldigt dyrt. Men man vill inte heller släpa på massa kläder som man inte använder. Och det kan ju vara kul att ha lite extra plats i väskan om man vill ta med sig något mer hem.

    Vilka kläder bör man ha med ned och hur mycket?

    Jag skulle rekommendera att ha någon eller några lite finare skjortor eller kläder för exempelvis nyår och jul, eller om man av någon annan anledning vill klä upp sig. Sedan är det bara att ha med sig en rimlig mängd vardagskläder. Jag skulle säga att det är skönt att ha så mycket kläder så man klarar sig ca 2–3 veckor utan att behöva tvätta. Beroende på om du vill festa en massa eller om du mest åker skidor så vill du ju också ha lite olika kläder, men det är mest personligt. Om du är tveksam på om du kommer använda ett klädesplagg så kommer du antagligen inte att göra det och då tar det bara onödig plats. Mjukiskläder, sportkläder och badkläder är en bra idé att ta med sig, om man bestämmer sig för att gå till spaet eller badar någon annanstans. Bor man i Fuckhouse så är tofflor det absolut viktigaste eftersom smuts och glassplitter var vanligt förekommande! Det kan också vara kul att ha med speciella glasögon eller kläder för afterskin.

    Inne på klubben i St Anton
    Vilken utrustning borde man ha med ned?

    Om man tänker att man ska jobba på skidbutik så skulle jag rekommendera att skaffa all skidutrustning som man inte redan har där nere. Det finns mycket att välja mellan och man kan också testa ut vad som passar en själv bäst. Man får också ofta omkring 30% rabatt och man slipper kånka på grejerna. Allt i skidväg finns egentligen där nere men det är oftast dyrare än om man skulle köpa det hemma. Så om du vet vad du vill ha inför säsongen och inte planerar att jobba i skidbutik skulle jag säga att köp utrustningen under lågsäsong när förra årets modell reas ut. Jag kan rekommendera sport-bittl och sport-conrad. Båda har mycket skidutrustning där man kan få väldigt mycket rabatt. Har man någon tanke på att åka offpist så tänk på att införskaffa lavinutrustning. Åtminstone sändare, sond och spade men gärna lavinryggsäck också. När jag var där var det många laviner som gick och det var några som fastnade och tyvärr omkom. Jag har även bekanta som hamnade i en lavin, men som klarade sig. Det är ingenting man vill uppleva men det är viktigt att vara förberedd. Att gå någon slags lavinkurs skulle jag också säga är väldigt viktigt. Det finns mycket bra info och saker att tänka på som man lär sig. En sista sak man lätt kan glömma är att se till att man har ”mountain rescue” i försäkringen. Oftast ingår det inte i den vanliga reseförsäkringen utan det är något man behöver lägga till. Man kan lägga till det i liftkortet men det gäller bara om det är i pisten du behöver hjälp. Man kan bli medlem i Alpenverein. Det kostar ungefär 600kr och då är man försäkrad för lite olika saker, bland annat ”mountain rescue”.

    Ett sista tips är att pröva på att tura. Det är magiskt men det är lite extra utrustning som krävs för det. Jag skulle därför säga att du borde försöka att låna eller hyra första gången för att se om det är något du skulle fortsätta vilja göra.

    Skidåkning

    Som överallt i alperna är skidåkningen underbar, det är ofta fint väder och utsikten från bergen är underbara. En del saker sticker ut för St Anton både positivt och negativt. Kortfattat är det ett underbart system med många backar och massor av olika områden både för pist- och offpiståkning.

    Hur är skidsystemet?

    Systemet är väldigt stort men är som på många andra ställen uppbyggda av flera små system kring byarna i närheten. Systemen som är med i ”Ski Arlberg” är i huvudsak St Anton, St Christoph, Stuben, Zürs, Zug, Lech och Warth. Det är kul och enkelt att åka mellan de olika systemen, även om det kan ta lång tid. I övrigt så skiljer sig de olika områdena en hel del mot varandra – i allt ifrån lutning, hur breda backarna är till vilka typer av skidåkare som åker där. Jag kan bara rekommendera att utforska systemet och se själv vad du tycker är bäst. Sammanfattningsvis är systemet väldigt bra att göra säsong i. Det finns många backar och system att utforska, mycket offpist och oftast väldigt lite köer, förutom ibland under sportlovsveckorna. Jag kan definitivt rekommendera att göra en skidsäsong i St Anton oavsett om det bara är skidåkning du är ute efter eller om du också vill festa.

    Pistkartan för hela Arlberg systemet
    Hur är offpisten?

    Jag skulle definitivt säga att den är väldigt bra. Det finns många stora områden att åka på och det finns även ett flertal vanliga turer man kan ta utan någon tidigare erfarenhet. Det enda riktiga minuset för offpisten är att det blir uppkört snabbt och redan efter några dagar är det nästan helt omöjligt att hitta ouppåkta partier. Det går såklart om man är lite kreativ och letar sig runt på lite krångligare delar eller om man turar. Oavsett vad så finns det offpist för alla. Alltifrån enkel och ganska plan offpist bredvid pisten till smala och branta kuloarer i berget. Säsongar man endast för att åka offpist finns det nog andra orter som skulle passa bättre. Antagligen skulle Kanada, USA eller Japan passa bäst men i sin helhet så är St Anton en oerhört bra säsongarort och det finns massvis med varierande offpist kring hela systemet om man är ute efter det. Personligen har jag aldrig åkt så mycket offpist som jag åkt här!

    Vilka delar av systemet är bäst för offpist?

    Vi brukade nästan alltid köra kring de närmaste områdena den första dumpdagen för att hinna få så många lättillgängliga offpist-åk innan det blev alltför uppkört. Min favorit för det var överlägset den del som man kommer till från Rendlbahn. Det är ganska litet område men det brukade aldrig vara några köer och man lärde sig vilka leder man kunde åka och hur man skulle ta sig dit. Då hann man få några åk innan resten av veckoturisterna hittat dit och körde upp det. Kring det området finns även några populära turleder som kan vara värda att testa. Jag testade en av dessa och det var magiskt och även om det hade varit ganska varmt ett tag var snön högst upp relativt bra. Däremot behövde vi byta mellan att åka skidor och att gå sista biten, men det hade vi inte behövt i normala fall när det är kallare och snöat mer. Resterande områden har också väldigt fin offpist. Åker man upp med Schindlergratbahn finns det massvis med offpist på alla sidor och där rekommenderar jag verkligen att åka runt. Den här säsongen i alla fall stängdes den dock ofta av på grund av lavinrisk direkt efter varje snöfall vilket var lite trist. Det finns även fina områden kring Stuben med lättillgänglig offpist. Även där finns några väldigt populära turleder. Slutligen kan jag också rekommendera Sonnenkopf. Kan vara lite krångligt att ta sig dit men har man tillgång till bil är det inga problem. Hade tyvärr oturen att dra korsbandet där men bortsett från det fanns det mycket potential där om snön hade varit bättre. 

    Sammanfattningsvis så finns det massor av offpist överallt i systemet. Det var framför allt kring dessa delar vi åkte på men borta i Lech och Zürs finns också väldigt fina områden. En av de roligaste delarna tyckte jag var att utforska själv med kompisarna och försöka hitta vilket område som man själv gillade bäst och tyckte var mest underhållande. Viktigast av allt är dock att vara försiktig. Hamnar man i lavin så är det inte mycket man kan göra själv så det är viktigt att tänka efter innan man åker för att inte ta onödiga risker och råka ut för en lavin.

    Tura upp från Riffelbahn I var helt fantastiskt och är en relativt enkel tur. Det var min första och enda tur för säsongen tyvärr.

    Fest

    Överlag var festandet bra. Det finns en hel del afterskiställen både i backen och nere vid byn. Där var det oftast väldigt kul, framför allt när det var fint väder. Utelivet i övrigt var också bra men under de senare åren har en del klubbar stängt och de som finns kvar har inte öppet lika sent längre. Vi hade grymt kul oavsett och jag kan garantera i fortsättningen också oavsett om klubbarna är öppna eller stängda! Tänk bara på att förkröka ordentligt innan och kanske ta med lite dricka in. Alkoholen på barerna och klubbarna är ungefär som en billig bar i Sverige och ska man gå ut flera gånger i veckan kommer man bli pank direkt. Glöm heller inte att säga att ni vill ha ”staff” eller säsongspris. En del barer, klubbar och restauranger har det men kommer inte fråga dig om du är säsongare utan du måste själv säga att du är det.

    ”Rave the Arlberg” på Heustadl. Det anordnades av några av de lokala österrikarna som tyckte St Anton blivit för stillsamt.
    Hur är afterskin?

    Just afterskin var riktigt rolig. Det finns en hel del att välja mellan men de tre största och populäraste som även finns i backen är Krazy Kanguruh, Taps och Mooserwirt. Den sistnämnda var vi inte lika mycket på eftersom ölen var mycket dyrare där samtidigt som det var mest äldre som festade där. Vi var framför allt på Taps och Krazy Kanguruh. De ligger i samma hus och vi brukade nästan alltid ta någon öl eller två på Taps innan vi gick vidare och det var för att Taps oftast var lugnare och Krazy Kanguruh var mer feststämning. Det finns även fler afterskiställen nere i byn och några andra i backen, men där var vi knappt.

    Hur är klubbarna och barerna?

    På senare år har många klubbar tyvärr stängt. Tidigare fanns det många och de var öppna fram till 05:00 men i dagsläget får klubbarna ”bara” ha öppet till 03:00 och det finns bara en klubb som är öppen alla dagar – Murrmel bar. De har en ovanvåning som är mer som en vanlig bar och sedan en undervåning där de har klubb varje dag från ca 22:00 till 03:00. Det finns även några andra barer som har klubb antingen varje fredag och lördag alternativt vid speciella ”event” som anordnas. Oftast var det baren/klubben som heter Bobos vi gick till då. Det är inte heller så stort men det brukade alltid vara bra stämning. Men som jag sa så fanns det bara en klubb som alltid var öppen, vilket blev lite tradigt i slutet. Då hade vi dock vart där säkert 5 gånger i veckan i fyra månaders tid så det var väl inte konstigt. Sammanfattningsvis hade vi dock väldigt roligt och även om det blev lite tradigt att gå till samma klubb varje dag så kunde vi variera på andra sätt med dagsfester, hemmakrök eller köra klädteman till klubben. I slutändan är det mer stämningen i gruppen och inte klubben som gör en utekväll bra eller dålig!

    Budget

    Hur mycket pengar man behöver ta med sig ner är väldigt olika. Framför allt beror det på hur mycket du spenderar på mat och alkohol, hur mycket skidutrustning du vill eller behöver köpa och om eller hur mycket du tänker jobba. Generellt skulle jag säga att många räknar på att spendera kring 80 000–100 000 kr under hela säsongen inklusive boendet men det är mycket som varierar.

    Vilka olika utgifter har man?

    Under säsongen så har man en mängd olika utgifter. De största utgifterna är boendet, mat, alkohol och skidutrustning. Liftkortet kostar ju en hel del också men man kan ju inte göra något åt det. Jag tänkte gå igenom varje kategori och vad man kan räkna med att spendera och vad man kan göra för att påverka.

    Hur mycket kostar boendet?

    Jag har redan gått igenom ungefär hur mycket man ska räkna på att boendet kostar och mer detaljer kring skillnader beroende på var man bor. Kortfattat skulle jag räkna på att boendet per person antagligen kommer kosta kring 30 000–50 000 kr. Vill man lägga så lite pengar som möjligt och kan tänka sig att jobba lite mer så sparar man otroligt mycket pengar på att få boendet genom jobbet. Inte bara får man mer lön men man sparar in kring 40 000kr och bor dessutom ofta centralt!

    Hur mycket spenderar man på skidutrustning?

    Det är svårt att beräkna kostnaden för utrustningen.. Vissa personer har allting de behöver innan säsongen och kanske inte behöver spendera någonting alls, medan andra behöver köpa allt nytt och behöver lägga 30 000kr. Många gånger vet man inte riktigt hur många och vilka slags skidor som man vill ha eller så kommer man på under säsongen att man vill ha nya skidor eller ett par nya goggles. Man kanske också vill ha ett nytt skidställ och då kan det kosta 15 000kr om man köper Norrøna eller Arc’teryx. Ska man åka mycket offpist är det väldigt viktigt med lavinutrustning och det kostar en hel del. Har man ingen lavinutrustning sedan tidigare skulle jag rekommendera att köpa ett set. Då blir det oftast billigare.

    I slutändan är det helt individuellt hur mycket man vill spendera på skidutrustningen men om man vill kan man klara sig undan väldigt billigt genom att köpa begagnat. I så fall skulle jag köpa det innan man kommer ner och göra det i god tid innan. Jag hade egentligen all utrustning med mig ned men jag ville ha nya pjäxor och även skidor med hybridbindning så att jag kunde tura med dem också. Det kostade ungefär 1400€. I dagsläget har Euron blivit så dyr att allting också är dyrare än vad man tänker. Jag tänker fortfarande att en Euro borde vara typ 10kr men det stämmer ju inte längre. Därför säger jag som jag sa tidigare att om man inte tänker jobba i en skidbutik kan det löna sig att köpa utrustningen hemma innan man kommer ner. Då slipper man krångla med det när man väl är nere.

    Hur mycket spenderar man på mat?

    De flesta som jag pratat med hade ungefär 100kr i budget för mat per dag och äter man mest hemma så är det inga problem. Så fort man börjar äta på restaurangerna i backen eller äta ute generellt blir det snabbt dyrare. Maten där är väldigt dyr och skulle man bara köpa en gulaschsoppa (som man inte blir mätt på) kostar det minst 7€ men oftast kring 10€. De vanliga rätterna brukar ligga mellan 12€ för de billigare upp till 20+€ för en Schnitzel och pommes. Maten som man gjorde hemma var oftast enkel. Väldigt mycket olika pastarätter, en hel del korvstroganoff och mycket frysmat. Vårt kök var så fruktansvärt dåligt så det satte stopp för en hel del ambition med matlagningen, men med ett bättre kök hade man kunnat göra mycket gott. I början av säsongen gjorde jag också mycket långkok som jag ofta hade i backen. Då hade jag varma och billiga luncher som jag snabbt kunde värma på morgonen. Jag gjorde ärtsoppa, gulaschsoppa och chili con carne och det var perfekt att ha i en mattermos. Det rekommenderar jag starkt!

    Hur mycket spenderar man på alkohol?

    Alkohol från mataffären var väldigt billig. På Spar kostade exempelvis en liter vodka mindre än 10€ och de billigaste starkölen kostade 0,75€/500ml. Därför drack man oftast ordentligt innan afterskin eller utgången och en del hade också en plunta eller småshots med sig. Drickan på barerna är som jag nämnt tidigare väldigt dyr. Det är ungefär som en billig bar i Sverige där en halvliter öl kostar kring 5–7€ euro och en grogg ungefär 12€. Oftast blev det väl en öl ute i alla fall, framför allt om man var på afterskin. Beroende på var man bor kan man också behöva ta taxi eller buss, vilket kostar extra. Vi bodde relativt nära men i slutet på säsongen var det mycket taxi för oss också. Min budget för utekvällar och alkohol för hela säsongen var ungefär 100kr i snitt per dag och det var nog kring där eller något under jag hamnade när man räknar ihop förkrök, dricka ute och taxi. Jag skulle räkna med mellan 100 och200kr, lite beroende på hur mycket du gillar att dricka när du väl är ute.

    Hur såg budgeten ut för mig?
    UtgiftKostnad
    Boende4200 €
    Liftkort (20 år och yngre)849 €
    Mat (10€ * 4,5 månad * 30 dagar)1350 €
    Alkohol (10€ * 4,5 månad * 30 dagar)1350 €
    Skidutrustning1400 €
    Totalt9149 €

    Det här är enbart ungefärligt och det fanns ju lite andra kostnader samtidigt som jag inte låg exakt på den mat- och alkoholkostnad jag hade räknat med. Dessutom har du möjlighet att få tillbaka pengar från liftkortet om du jobbar i snitt 30h i veckan under 90 dagar.

    Hur mycket bör jag ta med mig själv?

    Jag skulle försöka tänka lite hur man är som person och hur det tenderar att bli med mat, utgångar eller när man är sugen på att köpa något. Vet man att man antagligen kommer köpa något nytt skidställ eller ett par skidor så bör man kanske ha extra pengar för det. Om man annars köper väldigt mycket drinkar ute eller gillar att äta på restaurang i backen så borde man ha extra för det. I slutändan blir utfallet inte precis som budgeten och det är bra att ha extra marginal om något händer eller om man vill köpa något speciellt. Dessutom kan du nästan alltid hitta något jobb också om du skulle behöva lite extra pengar.

    Har du tänkt jobba är det ju bara att dra av kostnaden med den lön du tror dig kunna få. Jag skulle dock ha en bra säkerhetsmarginal. Kanske till och med ha tillräckligt med pengar för att inte behöva jobba så att du inte behöver åka hem om du inte hittar något jobb. Risken är liten men tråkigt om det skulle hända! För att du ska ha någonting att räkna på så kan jag berätta hur lönen för hela säsongen skulle se ut om jag jobbat kvar på en av skidbutikerna. För det första så innebar det såklart att jag kunde köpa skidutrustning mycket billigare men dessutom skulle jag också få hela liftkortet betalat. Rent lönemässigt skulle jag få ungefär 9100 € för hela säsongen och då skulle jag jobbat tre dagar i veckan under lågsäsongen (1/3 av säsongen) och fyra dagar i veckan under högsäsongen (2/3 av säsongen). Varje dag var ungefär 10h inklusive 1h lunchrast med gratis mat. Skulle jag fortsatt med det här jobbet hade det inneburit att jag skulle gått ungefär +- 0.

    Sammanfattning

    Min upplevelse av säsongen är fantastisk. Jag har träffat otroligt många härliga människor och oavsett om du kommer dit själv eller tillsammans med någon annan kommer du lära känna så många personer. Även om det kan kännas dyrt att spendera så mycket pengar på fem månader kan jag säga att det var värt varenda krona. Har du möjlighet och gillar att åka skidor, festa eller båda och. Gör det! Det var en av de roligaste sakerna jag gjort i mitt liv och jag kan garantera detsamma för dig. Jag hoppas att du känner dig lite mer förberedd nu i alla fall och att det finns någonting att utgå i från. I slutändan är det viktigaste att man har kul. Man behöver inte planera allting i minsta detalj. Ibland är det roligare när man inte har någon aning!

    Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.